LED sfeerverlichting is dat mogelijk?

Deze vraag wordt ons als verlichtingsspeciaalzaak vaak gesteld. De meeste mensen associëren LED verlichting met koud en kil licht en halogeen verlichting met sfeerverlichting. Het antwoord is hierop volmondig ja: LED sfeerverlichting bestaat!

Een stukje historie, van halogeen naar LED sfeerverlichting

LED technologie heeft de afgelopen jaren een sprint genomen. De Russische wetenschapper Oleg Losev ontdekte reeds in de jaren ’20 de voorloper van de LED. Het duurde tot 1962 voordat de LED echt doorbrak. In dat jaar ontwikkelde Nick Holonvack een werkende LED. Ook kwam in die periode de vraag naar voren hoe gaan wij om met onze aardbol en werd de vraag naar energiezuinige lichtbronnen groter. Met name de laatste jaren is er veel ontwikkeling geweest in de LED’s. Echter er was toen zeker nog geen sprake van LED sfeerverlichting.

Nederlanders houden van sfeerverlichting

Eén van de meest gestelde vragen bij ons in de winkels: Is de lamp ook dimbaar? Nederlanders houden namelijk van zacht en gezellig licht. De producenten van LED verlichting zijn dan ook door de Nederlandse consument aangespoord om LED sfeerverlichting te gaan produceren. Niet alleen de losse lichtbronnen maar ook geïntegreerde LED sfeerlampen werden gevraagd. Het is namelijk niet gezellig om een spelletjesavond te organiseren met “ziekenhuisverlichting”. De sfeer vraagt om gezellig licht.

LED sfeerverlichting: De oplossing is de Dim to Warm technologie

Wanneer in het verleden een halogeenlamp of gloeilamp werd gedimd veranderde niet alleen de lichtsterkte maar ook de kleurtemperatuur (aantal Kelvin) van de lamp. Wanneer men de lamp dus dimde was er meteen sprake van sfeerverlichting. LED kende dit fenomeen niet. Wanneer een LED gedimd werd veranderde alleen de lichtsterkte maar niet de kleurtemperatuur. Dit is waarom er eigenlijk geen LED sfeerverlichting bestond. 
Doordat de vraag naar LED sfeerverlichting steeds groter werd, en zeker vanuit Nederland, werden de leveranciers gedwongen om LED sfeerverlichting te ontwikkelen. Het antwoordt op de vraag ‘bestaat er LED sfeerverlichting?’ is de Dim to Warm technologie. Op de hoogste stand hebben de armaturen een lichtkleur van 2700 Kelvin (koud licht) en tijdens het dimmen gaat de lichtkleur langzaam naar 2200 Kelvin (Flame). Een aantal series die uitgerust zijn met deze nieuwste techniek zijn de Judy-serie, de Gio-serie, de Real-serie en de Vigo-serie van Masterlight. 

Geconcludeerd kan dus worden: LED sfeerverlichting bestaat!

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter