Industriële lampen

Industriële lampen blijven een populaire favoriet van veel interieurliefhebbers, deze lampen zijn kenmerkend aan de stoere, pure en robuuste uiterlijk met een onafgewerkt ruw randje. Een industriële lamp brengt sfeer en persoonlijkheid in de ruimte en kan ook prima gecombineerd worden in een huis met bijvoorbeeld een landelijk interieur.

Kenmerken van industriële lampen

De industriële stijl is afgeleid van de industriedagen van vroeger en geïnspireerd op lampen die werden gebruikt in grote fabriekshallen, dat is ook terug te zien aan de designs van de industriële lampen. Vaak zijn deze lampen gemaakt van grove en stevige materialen zoals staal of metaal in donkere kleuren zoals zwart, grijs, (donker)blauw of (roest)bruin. De lampen in deze stijl zijn vaak net niet helemaal perfect afgewerkt en in combinatie met de grove materialen waarvan de lampen zijn gemaakt, stralen ze iets rauws en puurs uit, wat zo kenmerkend is aan industriële lampen. Ook zijn industriële lampen vaak praktisch en weergeven ze veel licht, dat is weer gemoderniseerd met open armaturen waar decoratieve lichtbronnen toepasbaar zijn. Door een industriële hanglamp met grote kappen boven de eettafel te hangen maak je zeker een statement. Naast praktische redenen voor functionele verlichting zijn deze industriële blikvangers ook sfeerbepalend.

Industriële lampen komen in allerlei maten en vormen. Belangrijk is om eerst te bepalen in welke ruimte de lampen worden geplaatst en vervolgens kan er gekeken worden welk soort lamp het best bij de gewenste ruimte toepasbaar is.

 
Industriële vloerlamp

Een makkelijke zet voor een industriële tint in de ruimte, is het plaatsen een stoere vloerlamp: van een grote opvallende booglamp tot een robuuste vloerlamp met opvallende poten. Deze vloerlampen nemen wel veel ruimte in beslag maar dan zit de sfeer er wel meteen goed in. Naast sfeerbepalend verlichting, weergeeft de industriële vloerlamp ook functionele verlichting voor wat extra licht bij het lezen van een boek of krant.


Industriële hanglamp

Boven een robuuste eettafel is het de perfecte plek voor een opvallende industriële hanglamp. Hanglampen met bijvoorbeeld grote metalen lampenkappen. Wat roestig, niet helemaal perfect afgewerkt en een tikje grof, hiermee geven ze de keuken of eetruimte de juiste stoere touch.

Of juist industriële hanglampen met een open armatuur, kies hierbij voor mooie decoratieve lichtbronnen die hierin het beste tot hun recht komen. Er zijn verschillende decoratieve lichtbronnen verkrijgbaar die een hanglamp met open armatuur helemaal kunnen afmaken, van simpele Edison lampen tot aan mooie grote globelampen. Keuzes genoeg! Lampen zoals dezen zullen meteen opvallen bij binnenkomst.


Industriële plafondlamp

Liever een stoere look creëren op subtielere manier? Kies voor een plafondlamp met een industriële stijl. Plafondlampen worden vaak centraal in de ruimte geplaatst, boven de salontafel en banksets of in de slaapkamer boven het bed. Alhoewel deze lampen niet continue aanstaan en meer voor functionele verlichting zorgen, kun je hiermee wel de persoonlijke invulling geven in de ruimtes.

Industriële wandlampen en spotverlichting

Is er de ruimte niet voor om een grote vloerlamp of hanglamp te plaatsen? Door het toevoegen van industriële wandlampen met strakke en robuuste design geef je een kleine ruimte als de hal of gang meteen bij binnenkomst een persoonlijk indruk. Industriële spots zijn weer perfect van toepassing in de keuken, een armatuur met verstelbare spotjes waarmee het licht boven het aanrecht kan worden ingesteld.

Industriële tafellampen

Is er een donker hoekje in de woonruimte die wat extra licht kan gebruiken? Met een opvallende tafellamp kan hetzelfde stoere effect worden gecreëerd, tafellampen nemen overigens minder ruimte in beslag en dus perfect voor een kleinere woonkamer. Een trend die we steeds vaker zien is dat men een subtiel tafellamp in een grote kast of op een dressoir plaatsen om hun favoriete decorstuk of woonaccessoires te belichten.


Inspiratie en een eigen draai

Uiteindelijk verschilt de exacte invulling per interieur, zoals bij alle andere woonstijlen. Combineer verschillende materialen en selecteer meubels en overige woonaccessoires in dezelfde kleurenpaletten en geef hierin opvulling naar eigen persoonlijke voorkeur. Een woonruimte moet immers als thuis aanvoelen, waarin leefbaarheid en comfortabele voorop gesteld worden.

 Veelgestelde vragen
Wat is een industriële stijl? Industriële lampen zijn herkenbaar aan het materiaal, vaak is dit staal of metaal in kleurtinten als zwart, wit, grijs, bruin of (donker) blauw en groen. Ook zijn industriële lampen te herkennen aan de manier waarop het armatuur niet of net niet is afgewerkt. Omdat de lampen niet helemaal perfect zijn afgewerkt, stralen ze iets rauws uit en is dit het ‘ruwe randje’ wat zo kenmerkend is aan deze stijl lampen.
Welke materialen worden gebruikt in een industriële stijl? De materialen die vaak in de industriële woonstijl terugkomen zijn beton, staal, hout, steen en glas. Deze materialen worden vaak verwerkt in basis elementen vormen de 'frame' van deze stijl. Om de industriële stijl verder invulling te geven en het allemaal iets knusser en warmer te maken, kunnen zachtere materialen worden gebruikt die daar goed mee matchen zoals stevig linnen, jute, wol en leer. 

 

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter