Productvragen

Uit het plafond komen meestal 3 draden:
› Bruine of zwarte draad = fase ook wel de plus genoemd.
› Blauw= min ook wel de nul draad genoemd.
› Geel groen= aarde draad, vaak aangeduid met het aarde symbool.

De aarde draad is niet altijd aanwezig maar als die er wel is dient deze wel aangesloten te worden zoals bijvoorbeeld op de badkamer of bij buitenverlichting.

Gebruik altijd een kroonsteen om draden met elkaar te verbinden.

Er bestaan ook 2 soorten spanning: 220v= hoog volt, en 12v= laag volt dat is inclusief een trafo.

Met een dimmer op verlichting kunt u ervoor zorgen dat de juiste hoeveelheid licht kunt regelen voor de juiste activiteit. Wilt u meer sfeer hebben bij het kijken van een spannende film, dan dimt u het licht. Bent u de krant aan het lezen en heeft u meer licht nodig, dan kunt u dit met de dimmer regelen. Heeft u een dimmer op de verlichting aangebracht dan kunt dus spelen met licht.

Er zijn verschillende type dimmers op de markt, als eerste de wanddimmer. Afhankelijk van wat voor type lamp u wilt dimmen bepaalt ook weer welke dimmer je nodig hebt. Zo zijn er dimmers voor:

› alle soorten hoog volt verlichting.
› 12 volt halogeen verlichting
› 220 volt wisselschakeling
› 12 volt halogeen en 12 volt LED verlichting
Ook speelt het wattage van lampen ook nog mee voor het kiezen van de juiste dimmer.

Dan zijn er ook de vloerdimmers die zijn te verdelen in twee groepen namelijk de gewone vloerdimmer 220v en de dimtrafo die is 12v. Zoals omschreven is de een geschikt voor hoog volt en de andere voor laag volt. Waar altijd op gelet moet worden zijn de minimale en maximale wattages (vermogen) wat deze dimmers kunnen hebben.

In onze winkels kunt u een juist advies krijgen over het soort dimmer dat u het beste kunt gebruiken. Ook op deze website kunt u enkele dimmers vinden.

Om te beginnen alle soorten lampen die eenvoudig gedimd kunnen worden met zowel een vloer als wanddimmer: natuurlijk de gloeilamp, G9 halogeen, r7s halogeen, gu10 halogeen, gu10 led (mits vermeld dimbaar) deze soorten zijn ook allemaal hoog volt dus 220v.

Nu een aantal soorten die laag volt zijn ook te dimmen met een wand of vloerdimtrafo: g4 halogeen, mr 16 halogeen, mr 16 led, mr 11 halogeen, g53 halogeen, gy 6.35 halogeen, deze types hebben altijd een trafo in de ophanging of voet zitten en moet ook altijd bij het vervangen op het wattage van de lampjes gelet worden.

Overigens is de groep met laag volt verlichting en elektronische trafo ook allen te dimmen. Alle boven genoemde soorten verlichting zijn de meest voorkomende van wat we in de winkel hebben. Er bestaan nog meer (speciale)soorten. Kom voor een uitgebreid advies naar de winkel.

Voorschakelapparaten zijn te verdelen in de volgende groepen:

Elektronische trafo: zoals gebruikt word bij een laag volt lamp. Deze bestaan er in verschillende formaten en wattages (afhankelijk van wat voor lamp het is).

Driver: is ongeveer te vergelijken met een elektronische trafo maar met een veel lager bereik qua wattage omdat een driver gebruikt word voor led verlichting en ook laag volt is.

VSA (voorschakelapparaat): deze komen voor in armaturen met een TL buis of PL lampen het wattage van de lamp bepaald ook welke vsa er nodig is. Overigens zijn deze bijna nooit te dimmen.

Bewegings melder: Komen vaak voor in de buitenverlichting en werkt via infrarood. Zitten meestal twee kleine stel schroefjes bij de sensor eentje voor brandtijd in te stellen en de ander de gevoeligheid wanneer hij aan moet gaan.

Schemerschakelaar: Deze lamp gaat aan zodra het donker word. Ook is hierbij de brandtijd en gevoeligheid in te stellen.

Fitting E27 Ook wel in de "grote" fitting genoemd. U bevestigd deze door rechtsom te draaien en haalt hem los door linksom te draaien.
Fitting E14 Ook wel de "kleine" fitting genoemd. U bevestigd deze door rechtsom te draaien en haalt hem los door linksom te draaien.
Fitting G4 Bijna altijd op 12 volt. Gebruik een doekje of handschoen als u hem vastpakt. Dit verhoogd de levensduur. Bevestigen door inpluggen en lostrekken.
Fitting G5 De G5 is een fitting voor TL buizen. Deze TL buizen zijn er in verschillende lengtes en verschillende wattages. Schuif hem horizontaal in de gleufjes en draai een kwartslag om hem te bevestigen. Het loskoppelen werkt net anderom.
Fitting G9 Ook wel de "kleine" fitting genoemd. U bevestigd deze door rechtsom te draaien en haalt hem los door linksom te draaien.
Fitting G13 De G13 is een fitting voor TL buizen (de pinnen zijn iets dikker dan de G5). Deze TL buizen zijn er in verschillende lengtes en verschillende wattages. Schuif hem horizontaal in de gleufjes en draai een kwartslag om hem te bevestigen. Het loskoppelen werkt net anderom.
Fitting GU10 De GU10 is geschikt voor hoog volt (230 V). De pinnetjes in de gaatjes pluggen en rechts omdraaien voor vast en loskoppelen links-om.
Fitting GR10Q De GR10Q is een TL verlichting met Elektronisch voorschakel apparaat (EVSA) vaak gebruikt bij badkamer verlichting. Vastklikken en lostrekken.
Fitting GX 5.3 Inklikken en naar rechts draaien om hem vast te zetten en naar links om weer los te koppelen. De GX5.3 is geschikt voor 230 V.
Fitting R7s De Rs7 wordt vaak gebruikt in kleinere armaturen zoals schilderij- of spiegellampen. Geschikt voor 220V. Verkrijgbaar in 78 mm of 118 mm. Aan 1 kant er inzetten induwen (veersysteem) en de andere kant in klikken.
Fitting MR16 MR 16 (was vroeger GU 5.3) een fitting die in spotjes wordt gebruikt. Voor laag volt (12 V). Inpluggen en vast duwen. Voor losmaken trekken.
Fitting GY 6.35 Deze laag volt (12 V) fitting gebruikt in kleine armaturen. De GY6.35 kun je bevestigen door in te pluggen en losmaken door er aan te trekken.
Fitting 2GX13 Een ronde TL verlichting vastklikken en lostrekken. De 2GX13 wordt vaak gebruikt in badkamer verlichting
Fitting AR111 De AR111 wordt gebruikt in laag volt (12 V) armaturen. Inpluggen en de plus en de min vastdraaien met behulp van schroefjes of stekker.

Er bestaan tegenwoordig veel LED lampen in bijna alle gangbare types. Echter de lichtkleur kan verschillen ten opzichte van de traditionele lampen die we gewend zijn. Enkele types die veel verkocht worden zijn: spot gu10 220v, spot mr16 12v, gloeilamp e27 220v. Bent u niet helemaal zeker of u een LED lamp in uw armatuur kunt plaatsen, dan kunt u altijd in de winkel vragen voor het juiste advies.

De voordelen van LED verlichting zijn:

  • Milieuvriendelijk
  • Laag energieverbruik
  • Lange levensduur (30.000 – 100.000 branduren)
  • Wordt niet warm (minder brandgevaar)
  • Geen straling van UV
  • Schok- en slagbestendig
  • Geen opwarm tijd (ze gaan direct aan)
  • Meer mogelijkheden met creëren van sfeer

Nadelen van LED verlichting zijn:

  • Hogere aanschafprijs (rekening houden met besparing en levensduur zijn ze uiteindelijk wel goedkoper)
  • Beperkte hoek van lichtuitstraling.

Iedereen is gewend aan het uitdrukken van lichtstrerkte in Watt. Bij spaarlampen week dit wattage al wat af, dan dat we gewend waren. Bij LED lampen is het uitdrukken in wattage moeilijk. De sterkte van het licht wordt dan ook uitgedrukt in Lumen. De vuistregel hiervoor is:

Watt gloeilamp x 10 = Lumen

Gloeilamp Spaarlamp Lumen
25 watt 5-7 watt 200-300 Lumen
40 watt 8-10 watt 300-500 Lumen
60 watt 11-15 watt 500-800 Lumen
75 watt 14-20 watt 700-1000 Lumen
100 watt 20-25 watt >1000 Lumen

Het beste is om altijd te oriënteren naar duurzame verlichting en zeker op dit moment waarbij de ontwikkeling van led verlichting ontzettend snel gaat. Spaarlampen aanschaffen is ook nog altijd een goed alternatief. Ook als je op vakantie gaat is het plaatsen van een tijdschakelaar een goed alternatief.

Het label geeft aan wat voor energie verbruik een lamp heeft. Dit kan zitten tussen A tot en met G. LED spaarlampen en TL buizen vallen onder categorie A en B. Alle halogeen verlichting varieert van B tot en met E. En gloeilampen zitten in de groep E tot en met G. Wat fabrikanten ook altijd verplicht zijn te vermelden op een verpakking is het aantal watt, de lichtsterkte in lumen en het aantal branduren van een lamp of LED.

Lumen en watts zijn twee verschillende eenheden. Watts verteld iets over het gebruik van de lamp en ook de lichtsterkte. Gaat u naar het aantal lumen kijken dan zegt dit alleen iets over de lichtsterkte van een lamp.

Als bijvoorbeeld op een verpakking staat dat een los gloeilampje 600 lumen als licht sterkte geeft dan staat dit gelijk aan ongeveer 60 watt lichtsterkte. Eigenlijk kunt u dus het aantal lumen door 10 delen om ongeveer het aantal watts te weten. Natuurlijk is het ook afhankelijk per merk maar dit is een goede regel om aan te houden. Wilt u trouwens weten hoeveel licht een TL buis geeft dan moet u het aantal watts dat op de buis staat vermeld staat maal 5 doen en dan weet u het aantal watt dat de buis in licht sterkte levert.

Dit is de aanduiding voor de kleur temperatuur van een lamp. Veel fabrikanten omschrijven dit verschillend. Als voorbeeld genomen Philips: De LEDs wat veel gebruikt worden in hun armaturen hebben een lichtkleur van 2700k dit is neutraal licht en staat gelijk aan een heldere gloeilamp.

Bij TL verlichting is dit anders en word de lichtkleur aangegeven met een getal op de buis zelf. Bijvoorbeeld 827, 830, of 840 en hoe hoger het getal hoe witter het licht zal zijn. Dan bestaat er ook nog daglicht verlichting dat word weer aangegeven in kelvin. Daglicht verlichting is minimaal vanaf 6000k of hoger.

Als een halogeen lamp aan is op volle sterkte dan zit dit ongeveer rond de 3000k zijn dus iets witter dan een gewone gloeilamp in tegenstelling tot wat veel mensen denken.

1800kwarmwit
2700kwarmwit
2700k tot 4000kwarmwit
4000kHelderwit
5000kDaglicht
5500kDaglicht

IP is een afkorting van ingress protection gevolgd door een getal. Waarbij het eerste getal altijd iets zegt over aanraken en indringen van voorwerpen en het tweede iets over de bestandheid tegen vocht. Hieronder vindt u een schema van de IP waarden.

Vermogen is de aanduiding voor het aantal watt die een lamp verbruikt of levert aan lichtsterkte. Dit kun je altijd terug vinden in de beschrijving die fabrikanten bij een product leveren of het staat op de verpakking vermeld. Bij lampen met een trafo (laag volt) staat het vermogen ook op de trafo vermeld. Met het vervangen van lampen dient ook altijd rekening gehouden te worden wat het maximale wattage is wat er in een armatuur kan. Bij lampen met een trafo moet er altijd gelet worden op wat het minimale tot het maximale vermogen is van de trafo, bij een te laag wattage zal de lamp gaan knipperen of niet aan gaan. Bij een te hoog wattage kan de trafo stuk gaan.

Hiermee word bedoeld de S2, of S10 starter. De S2 is voor serie geschakelde TL buizen van 4 tot 22 watt. De S10 is voor TL buizen van 4 tot 65watt met enkelvoudige schakeling.

Dat kan gebeuren als de lamp beschadigd is of door natuurlijke zuren aan onze vingers. Dit is altijd gemakkelijk te verhelpen met RVS spray. Aluminium kan niet roesten en is dus ook goed te gebruiken als buitenverlichting.

Omdat natuurlijk niet elke buitenlamp even groot is als de andere, eigenlijk hoe hoger en groter de lamp is hoe beter het is om deze te storten in beton. Grondpinnen worden meestal gebruikt bij verlichting laag bij de grond en word ook wel vaker meegeleverd

Dat komt door luchtvochtigheid verschillen dus vooral als het weer om slaat, mocht er teveel vocht in een buitenlamp komen dan kan het zijn dat met het aanzetten van de lamp de aardlekschakelaar omslaat in de stoppenkast. Als dit gebeurd moet u de lamp open maken en alles droog maken en erna eventueel langs de rand afkitten. Overigens als er een klein beetje vocht door de tijd in de lamp komt te staan is dit geen probleem.

Schrijf je in en je ontvangt onze laatste trends, updates & aanbiedingen!
Loading...
Om je zo goed mogelijk te helpen maakt vandenHeuvelverlichting.nl gebruik van cookies Accepteren Weigeren
To Top