Spotverlichting

Spotverlichting is één van de meest gebruikte verlichtingsmethoden als basis verlichting maar ook de ideale manier om accenten en speciale hoekjes in de ruimte te belichten. Spotverlichting biedt de mogelijkheid om gebruikt te worden als hoofd lichtbron op een subtielere manier in tegenstelling tot de aanwezigheid van een plafondlamp of hanglamp of juist als sfeerverlichting. Zo kunnen spotjes gebruikt worden in combinatie met de juiste lichtbronnen en de lichtkleur of kleurintensiteit in te stellen en te gebruiken als sfeermaker. Spotverlichting is functioneel, subtiel en tijdloos en passen hierdoor in elke interieurstijl. Kortom, mogelijkheden genoeg en daarom ook erg geliefd.

Er zijn wel meerdere spots benodigd om een ruimte voldoende te verlichten, daarom is het verstandig om de spots strategisch te plaatsen. Al is dat afhankelijk van de grootte van de ruimte maar ook afhankelijk waarvoor de verlichting dient. Zo is het logisch dat de spotverlichting boven het werkblad van de keuken meer licht nodig is dan een spot om de schilderij aan de wand te belichten. Een richtlijn bij afzonderlijke spots wordt een onderlinge afstand genomen tussen de 80 en 150 cm.

Voor- en nadelen op een rijtje
Kiest u voor inbouwspots of opbouwspots? Wij zetten de voor- en nadelen en de verschillen tussen deze twee voor u op een rijtje:

Inbouwspots

Zoals de naam het beschrijft worden dezen spots in het plafond of in de wand geplaatst. Ze zijn in diverse uitvoeringen en formaten verkrijgbaar. Het grootste voordeel van inbouwspots is dat deze naadloos ingebouwd kunnen worden. Het levert een mooi strakke uitstraling aan de interieur omdat ze netjes worden weggewerkt. Een nadeel is dat er wel voorafgaand goed gecontroleerd moet worden of er voldoende ruimte is in de plafond of achter de wand om de spots te plaatsen.

Opbouwspots

Opbouwspots zien er minder strak uit maar heeft wel zo zijn eigen voordelen, zo kan je voor een armatuur kiezen met meerdere lichtpunten. Op deze manier kan je een ruimte met weinig verlichtingskabel toch goed verlichten. Bij de meeste opbouwspots zijn de spotjes ook te draaien en/of te kantelen waardoor er optimaal gebruik gemaakt kan worden van de verlichting. Een nadeel is dat je vaak ook wel meer moet betalen voor opbouwspots in verhouding met inbouwspots.



Tip:
Schaf een dimmer aan om voor extra sfeer te zorgen, deze kunnen makkelijk worden toegevoegd aan de bestaande verlichting zonder nog nieuwe kabels te moeten trekken. Een aandachtspuntje is wel om voorafgaand te controleren of de lichtbronnen in de spotverlichting dimbaar zijn. Vaak zijn spotverlichting die al voorzien zijn van geïntegreerd led-lichtbronnen ook wel dimbaar en heb je hiervoor alleen een externe wanddimmer voor nodig.  

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter