LED-verlichting en de eisen aan BENG: Duurzaamheid en Energiezuinigheid

In de afgelopen jaren heeft de wereld een opmerkelijke verschuiving gezien naar energie-efficiëntie en duurzaamheid. Een belangrijk aspect van deze ontwikkeling is de groeiende populariteit van LED-verlichtingstechnologie. LED-lampen hebben traditionele gloei- en halogeenlampen grotendeels vervangen vanwege hun vele voordelen, waaronder energie-efficiëntie, langere levensduur en milieuvriendelijkheid. Van den Heuvel Verlichting heeft de afgelopen jaren reeds de keuze gemaakt om alleen maar armaturen en lichtbronnen in de collectie te hebben die uitgerust zijn LED's. 

Naast de opkomst van LED-verlichting is er ook een groeiende focus op energieprestatie in de bouwsector. In Nederland zijn de eisen voor energieprestatie vastgelegd in de BENG-normen (Bijna Energieneutrale Gebouwen). In dit blogartikel zullen we de voordelen van LED-verlichting bespreken en de specifieke eisen aan verlichting volgens de BENG-normen belichten.

Voordelen van LED-verlichting:

LED's (Light Emitting Diodes) zijn kleine halfgeleiderapparaten die elektriciteit omzetten in licht. Hierdoor bieden ze verschillende voordelen ten opzichte van traditionele verlichtingstechnologieën:

  1. Energie-efficiëntie: LED-lampen verbruiken aanzienlijk minder energie dan gloei- en halogeenlampen. Ze zijn tot wel 80% energiezuiniger, wat leidt tot aanzienlijke energiebesparingen op de lange termijn. Van den Heuvel Verlichting heeft een breed scala aan LED-lichtbronnen
  2. Lange levensduur: LED's hebben een veel langere levensduur dan traditionele lampen. Ze kunnen tot 25 keer langer meegaan, wat resulteert in minder frequente vervangingen en minder afval.
  3. Milieuvriendelijkheid: LED's bevatten geen schadelijke stoffen, zoals kwik, dat vaak voorkomt in tl-lampen. Bovendien zijn ze gemakkelijk recyclebaar. Door over te stappen op LED-verlichting verminderen we de milieu-impact en dragen we bij aan een duurzamere toekomst.

Eisen aan verlichting volgens de BENG-normen:

De BENG-normen zijn gericht op het realiseren van bijna energieneutrale gebouwen. Deze normen stellen specifieke eisen aan de energieprestaties van gebouwen, waaronder verlichting. Hier zijn enkele belangrijke aspecten met betrekking tot verlichting volgens de BENG-normen:

  1. Energie-efficiëntie: De totale energiebehoefte voor verlichting moet worden beperkt. Dit betekent dat gebouwen moeten overstappen op energiezuinige verlichtingstechnologieën zoals LED's. Traditionele gloei- en halogeenlampen voldoen niet aan de energieprestatie-eisen van de BENG-normen.
  2. Daglichttoetreding: De BENG-normen stimuleren het gebruik van natuurlijk daglicht om de energiebehoefte voor verlichting te verminderen. Dit kan worden bereikt door middel van effectieve ontwerpen met voldoende ramen en lichtdoorlatende materialen. Automatische lichtregelingssystemen kunnen helpen bij het optimaliseren van de daglichttoetreding en het energieverbruik. Met de verlichting van Philips Hue is zijn lichtschema's makkelijk in te stellen.
  3. Schakeling en regeling: De BENG-normen vereisen dat verlichtingssystemen voorzien zijn van schakelingen en regelingen om het energieverbruik te optimaliseren. Hierbij kan worden gedacht aan bewegingssensoren, daglichtsensoren en tijdschakelaars om de verlichting aan te passen op basis van de behoefte en aanwezigheid. Ook dit kan makkelijk ingesteld worden met de verlichting van Philips Hue.

Conclusie:

LED-verlichting is een krachtige oplossing om te voldoen aan de eisen van energie-efficiëntie en duurzaamheid in de bouwsector. De voordelen van LED's, zoals energiezuinigheid, lange levensduur en milieuvriendelijkheid, maken ze de ideale keuze voor verlichtingssystemen in bijna energieneutrale gebouwen. LED-verlichting draagt bij om te voldoen aan de eisen van BENG1 - Het minimaliseren van de energiebehoefte (kWh/m2/Jaar) en BENG2 - Minimaliseren van primair fosiel gebrui (kWH/m2/Jaar).

De BENG-normen spelen een cruciale rol bij het bevorderen van energie-efficiëntie en duurzaamheid in de bouwsector. Door de eisen aan verlichting, zoals het gebruik van energiezuinige technologieën en effectieve lichtregelingssystemen, dragen de BENG-normen bij aan het verminderen van het energieverbruik en het maximaliseren van het gebruik van natuurlijk daglicht.

Als individuen en bedrijven kunnen we een positieve impact hebben door te kiezen voor LED-verlichting en te voldoen aan de eisen van de BENG-normen. Door deze duurzame keuzes te maken, dragen we bij aan een schonere en energiezuinigere toekomst voor ons allemaal. Mocht u advies willen voor uw project en de mogelijkheden die wij bieden om u project energiezuinig te maken met LED-verlichting kijk dan hier op onze projecten pagina.

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter