Kies voor duurzaamheid

 

Het kan je niet zijn ontgaan maar alles rondom het onderwerp over de stijgende prijzen van de energiekosten is toch wel hét gesprek van dit moment. Het is dan ook een bikkelharde waarheid waaraan niemand kan ontsnappen maar laten wij het positief houden en wat weetjes en tips delen en allen een steentje bijdragen aan een ‘betere morgen’. Wij helpen je graag op weg bij het besparen. Bekijk hier snel onze lichtbronpakketten en aanbiedingen.

Vanuit de verlichting wereld is het inmiddels wel bekend dat LED verlichting momenteel de meest duurzame vorm van verlichting is. LED lampen wekken op een andere manier licht op, ze kunnen een veel groter deel van de elektriciteit omzetten in licht. Maar wat verstaan wij eigenlijk onder duurzame verlichting? Dat zijn eigenlijk alle verlichtingen die aan drie verschillende eigenschappen voldoet:

- Zeer geringe impact op het milieu;
- Laag energieverbruik;
- Bovengemiddeld lange levensduur.


LED verlichting vs. Gloei-, en Halogeenverlichting.

Voor iedereen die nog gloeilampen of halogeenlampen in huis hebben is het misschien wel opgevallen dat deze grotendeels ook uit de winkels zijn verdwenen. Door een wetgeving van 10 jaar geleden mogen gloeilampen niet meer in handel worden gebracht. Mocht je ze nog tegenkomen dan komen deze nog uit de voorraad van winkeliers. Per september 2018 geldt hetzelfde verbod ook voor halogeenlampen van 230 volt.

De meest zuinige LED lampen verbruiken 90% minder energie dan een gloeilamp met een gelijke lichtopbrengst, dat is dus vergelijkbare verlichting maar dan voor minder stroom. Dat verlaagt het elektriciteitsverbruik en de milieubelasting, daarnaast hebben LED lampen ook een langere levensduur. Ook hebben LED lampen betere lichtprestaties, zo zijn er ook dimbare varianten verkrijgbaar met de mogelijkheid om de lichtkleur te veranderen. Het is wel zo dat LED lampen duurder zijn bij aanschaf maar op lange termijn bespaart u toch op energie en op uw portemonnee.

Wist je dat?

Ter vergelijking verbruikt een LED lamp ongeveer 10x minder stroom dan een halogeenlamp om dezelfde hoeveelheid licht te produceren en maar liefst 25x minder dan gloeilampen. Toch zie je weleens een energielabel F op sommige lampenverpakkingen ondanks dat zij een fitting hebben van LED lichtbronnen. Dit is omdat tegenwoordig de meeste lampen gebruikmaken van LED techniek, heeft de EU de nieuwe labels van LED lampen veranderd naar een F (of zelfs een G) om zo fabrikanten te stimuleren om nieuwe technieken te ontwikkelen die nog zuiniger zijn.

Met de komst van de wintertijden, kortere dagen en langere avonden zou het toch fijn zijn om het huis duurzaam én energiebesparend te kunnen verlichten. Het is natuurlijk ook niet de bedoeling om energie te besparen en daarom de avonden in het donker door te brengen. Neem als voorbeeld de Philips Hue lampen: elk lamp gebruikt 80% minder energie dan een traditionele gloeilamp en hebben een gemiddelde levensduur van 25.000 uur. Natuurlijk is dat ook afhankelijk van hoeveel uur per dag de lamp wordt gebruikt maar hij kan zo tot 25 jaar meegaan.  

Handige tips:

- Kies als het mogelijk is voor een LED lamp. In de meeste gevallen is dit de zuinigste keuzen. Klik hier om de juiste lichtbron te vinden voor jouw lamp.

- Voor een aantal soorten halogeenlampen zijn er nog geen ledlamp als alternatief beschikbaar. Op den duur is het toch te overwegen om het gehele armatuur te vervangen.

- Energielabel controleren. Vanaf 1 september 2021 heeft de EU de oude labels veranderd. Het oude label loopt vanaf A++ naar E. Het nieuwe label loopt van A naar G en kan je herkennen aan de QR-code die erbij staat. Bij het nieuwe label komt een B of C al overeen met het oude A++.

- Een gemakkelijke manier om verschillende lampen te vergelijken is door te kijken naar het stroomverbruik per 1000 uur. Dit staat meestal op het energielabel als kWh/1000h.

- Goed kijken, dan pas kopen. Bij aanschaf van een LED lamp, moet je wel op een aantal dingen letten, namelijk: de fitting (de meest gebruikte fitting is E27, E14 of GU10), lichtkleur (vermeld in aantal Kelvin), lichtopbrengst (vermeld in aantal Lumen), dimbaarheid en aantal branduren. Op de lichtbronverpakking staat vaak ook de vergelijking met een gloeilamp.


 

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter