IP-waarden uitgelegd

Wat zijn IP-waarden

De IP-waarde geeft aan welke beschermingsklasse een armatuur heeft tegen indringing van externe factoren. De waarde geeft aan in welke mate een lamp beschermd is tegen voorwerpen, stof en vocht. De IP-waarde bestaat uit twee cijfers:

Cijfer 1

Bescherming tegen binnendringen van voorwerpen en stof;

Cijfer 2

Bescherming tegen water.

Hieronder even een schema (bron: schaka-schakelkasten.nl)

ip waarden

 

Meest voorkomende beschermingsklasse tegen indringing van externe factoren

IP-20

Laagste beschermklasse. Stofdicht en dat geen elektrische onderdelen aanraakbaar zijn.

IP-21

Beschermklasse tegen het binnendringen van stof en vocht. IP-21 (druipwaterdicht) wil zeggen dat geen elektrische onderdelen aanraakbaar zijn en dat het product beschermd is tegen het binnendringen van druppend water.

IP-23

Beschermklasse tegen het binnendringen van stof en vocht. IP-23 (regenwaterdicht) wil zeggen dat geen elektrische onderdelen aanraakbaar zijn en dat het product beschermd is tegen het binnendringen van regenwater.

IP-43

Beschermklasse tegen het binnendringen van stof en vocht. IP 43 (stof-en regenwaterdicht) wil zeggen dat geen stofdelen groter dan 1 mm het product kunnen binnendringen en dat het product beschermd is tegen het binnendringen van regenwater.

IP-44

Beschermklasse tegen het binnendringen van stof en vocht. IP 44 (stof-en spatwaterdicht) wil zeggen dat geen stofdelen groter dan 1 mm het product kunnen binnendringen en dat het product beschermd is tegen het binnendringen van uit alle richtingen spattend water. De meeste van onze badkamerverlichting heeft de IP-waarde 44.

IP-54

Spatwaterdicht / Stofvrij.

IP-65

Beschermd tegen waterstralen.

IP-67

Beschermd tegen waterstralen en stofdicht, en ook onderdompeling gedurende 30 minuten (geschikt voor in de badkuip of in de douche).

IP-68

Stofdicht en beschermd tegen verblijf onder water.

Zoals te zien hoe hoger de nummer (1e en 2e nummer) hoe groter de beschermingsklasse. Voor de badkamer geldt daarom dat er verschillende zone's zijn waar een IP-waarde minimaal aan dient te voldoen:

zones

Mocht u na deze uitleg er nog niet helemaal uitkomen dan bent u uiteraard van harte welkom in één van onze winkels. Wij zijn gevestigd in heel Nederland en hebben een lampenwinkel in Rotterdam, Eindhoven, Utrecht, Heerlen en Cruquius (Haarlemmermeer).

Reacties
top interessante informatie
joost - 24 Feb 2023 - 11:08
Laat een reactie achter