Hoe kies je de juiste slaapkamerverlichting?

Het kiezen van de juiste slaapkamerverlichting kan een uitdaging zijn. In deze blog leggen we uit met welke aspecten je rekening moet houden en hoe je de juiste lampen kiest voor jouw slaapkamer.

Lichtsterkte

Slaapkamer verlichting

In de slaapkamer is het belangrijk om rekening te houden met de lichtsterkte. Een felle lamp in de slaapkamer is af te raden: dit kan een negatieve invloed hebben op je nachtrust. Dit werkt als volgt: als het buiten begint te schemeren, komt het hormoon melatonine vrij in je lichaam. Dit hormoon geeft je lichaam een seintje dat het tijd is om te slapen en geeft je een slaperig gevoel. Als je ’s avonds naar bed gaat in een slaapkamer die fel verlicht is, krijgen je hersenen niet dit seintje. Je blijft dan klaarwakker en zal dan moeilijk in slaap vallen. Het is dus belangrijk om in de slaapkamer gebruik te maken van gedimd licht, zodat je bioritme niet verstoord wordt. Kies dus voor een lamp met een laag Lumenaantal. Hoe lager het aantal Lumen, hoe zachter de lichtsterkte. Of nog beter: kies voor een lamp die gedimd kan worden of kies voor smart verlichting die te dimmen is met een app. Dan weet je zeker dat de lamp niet te fel zal zijn.

Lichtkleur

 

Naast de lichtsterkte, is ook de lichtkleur belangrijk voor je bioritme. In de ochtend is er altijd sprake van veel blauw licht. Dit blauwe licht geeft je een opgewekt en wakker gevoel. Later op de dag wordt het licht buiten roder van kleur. Dit rode licht stimuleert weer de aanmaak van melatonine, waardoor je weer sneller in slaap valt. Als je je bioritme wilt ondersteunen, kun je kiezen voor smart verlichting waarbij je kan wisselen van kleur. Als je de lamp ’s ochtends instelt op blauw licht, start je de dag met een wakker gevoel. Door de lamp ’s avonds in te stellen op rood licht, ondersteun je je lichaam bij het aanmaken van melatonine.

De lampen van Philips Hue zijn uitermate geschikt voor dit doeleinde. Zowel de lichtsterkte als de lichtkleur zijn in te stellen met behulp van de Philips Hue app. Ook kun je ervoor kiezen om de lamp te koppelen aan de Hue Dimmer Switch. De Dimmer Switch is te gebruiken als afstandsbediening en is eventueel te bevestigen aan de muur.

Je kunt kiezen voor een lichtbron van Philips Hue en deze combineren met een lamp naar keuze. De lichtbronnen uit de Hue White and Color Ambiance serie zijn de lichtbronnen met de meeste mogelijkheden en hebben ook de optie om te wisselen van kleur. Daarnaast is er ook een uitgebreide collectie aan Philips Hue lampen die geleverd worden met lichtbron.

Soorten lampen voor in de slaapkamer

Naast de lichtsterkte en lichtkleur is uiteraard ook nog het type lamp belangrijk. Als het om de slaapkamer gaat zijn er verschillende mogelijkheden. De belangrijkste keuze is de lamp voor aan het plafond. De traditionele keuze is toch wel een plafondlamp. Dit is vooral praktisch en functioneel: aangezien de lamp hoog hangt, zal je nooit je hoofd eraan stoten. Ook als je de aandacht liever ergens anders naartoe wilt trekken, zoals een mooi behang op de muur of een schilderij dat achter het bed hangt, is een eenvoudige plafondlamp een goede keuze.
Tegenwoordig is het ook heel populair om voor een hanglamp te kiezen. Deze wordt dan centraal in de kamer boven het bed gehangen. Een hanglamp in de slaapkamer is een echte eyecatcher. Het nadeel is dat je wat sneller je hoofd eraan zal stoten, omdat de lamp lager hangt dan een plafondlamp. Als je bijvoorbeeld kinderen hebt die wel eens stoeien op bed, kan dit nog wel eens gebeuren. Als je een hoog plafond hebt of de hanglamp inkort, hoeft dat geen probleem te zijn.

Ook kun je kiezen voor spots in de slaapkamer. Spots geven een moderne touch aan de slaapkamer. Je kunt kiezen voor inbouwspots of opbouwspots. Inbouwspots worden ingebouwd in het plafond en zien er subtiel uit. Opbouwspots kunnen aan het plafond of de wand gemonteerd worden en hebben een of meerdere spots die richtbaar zijn en dus mooi iets uit kunnen lichten, zoals een schilderij of een foto.

 

Naast de hoofdverlichting aan het plafond is het ook praktisch om voor verlichting op de nachtkastjes te kiezen. Dat is prettig voor als je in bed een boek of tijdschrift wilt lezen. Kies voor een mooie tafellamp voor op de nachtkastjes. Ga voor twee dezelfde aan beide kanten voor een symmetrisch en rustig effect, of ga voor twee verschillende voor een speelser effect.
Wat steeds populairder wordt, zijn hanglampen naast het bed. Dit geeft een hotelgevoel en is ook nog een praktisch, omdat je dan meer ruimte hebt op je nachtkastje. Daarnaast is het ideaal als je geen nachtkastjes naast het bed hebt staan. Ten slotte hebben we nog bedleeslampjes. Deze klem je eenvoudig aan het bed en kun je gemakkelijk verplaatsen. Handig voor als je regelmatig een boek leest in bed.

Kies de lamp die past bij jouw slaapkamer

Welke lamp je uiteindelijk kiest is natuurlijk afhankelijk van je smaak en wensen. In ons uitgebreide assortiment hebben we genoeg keuze. Mocht je na deze blog nog niet zeker zijn van welke lamp je moet kiezen, kom dan gerust naar een van onze vijf winkels voor persoonlijk advies.

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter